zondag 18 september 2011

Indonesië houdt schadevergoeding Rawagedeh in de gaten

Indonesië zal de ontwikkelingen rond de uitspraak van de Nederlandse rechter over de schadevergoeding aan de weduwen van de slachtoffers van de massamoord in Rawagedeh in 1947 scherp in de gaten houden.
Dit zei een woordvoerder van President Susilo Bambang Yudhoyono.

De rechtbank oordeelde dat de Nederlandse staat de nabestaanden van de slachtoffers moet compenseren, zoals in onze vorige blogbijdrage is gemeld. Hoe groot de compensatie moet worden, is nog niet bekend.

Teuku Faizasyah, speciaal presidentieel afgevaardigde voor internationale zaken, wilde geen commentaar geven omtrent de reactie van Indonesië op de uitspraak van de rechtbank. Hij liet alleen weten, dat de Indonesische regering de hoop heeft dat uiteindelijk voldoende tegemoet zal worden gekomen aan de wens voor gerechtigheid.

In 2008 begonnen de weduwen van acht slachtoffers samen met één overlevende van de massamoord een rechtzaak tegen de Staat der Nederlanden om erkenning en een schadevergoeding te eisen. Nederland heeft weliswaar toegegeven dat de massamoord heeft plaatsgevonden, maar stelde aanvankelijk dat de zaak inmiddels volgens de Nederlandse wet verjaard zou zijn. De rechtbank oordeelde echter anders.
De Nederlandse regering stelde verder dat er in 1947 niet mer dan 150 doden zijn gevallen, terwijl de organsatie die de nabestaanden vertegenwoordigt, stelt dat het er 431 zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten